de tuin

Inmiddels is het grote plannen maken voor seizoen 2012 begonnen.
De eerste schetsjes liggen op mn bureau (ik ga het HEEL anders doen!)
En ik speur naar leuke rassen en soorten om te planten.
Krijg al bijna zin in het opruimen en spitten ;-)




Opbrengst 2011

Er ontstaat altijd een raar soort gesprek als niet-tuiniers horen dat je je eigen groenten kweekt. Niet eens zozeer over 'leuk om te doen', of over 'de smaak', maar vaker over 'de opbrengst'. En meestal val ik dan stil, want ik heb geen idee wat al die uren in de tuin 'opleveren'. Maar eigenlijk wil ik het zelf ook wel weten. Niet economisch gezien, want allicht kost een tuin het een en ander, maar gewoon, oogst-technisch...

Daarom ben ik van plan het dit jaar bij te houden.

rabarber                               13.700 gram
radijs                                    434 gram
courgettes jong, geel         24 stuks
courgettes jong, groen      5 stuks
soep-courgettes                  6 stuks
komkommer                       5 stuks
sla                                        11 stuks
sperziebonen                    9976 gram
snijbiet                               92 gram


tomaten                                    x
pompoen                                  x
topinamboer                    6959 gram
pastinaak                             6 stuks
aardappels roseval          7918 gram
aardappels                        3760 gram

bramen                                     x
mais                                    7 stuks
knolselderij                              x
venkel                                13 stuks
groene kool                              x
rode kool                                  x
boerenkool                               x
rode boerenkool                      x
spruiten                            1250 gram
appel                                         2
walnoot                                    x

vijg                                       25 stuks 
                                   (en 2 kilo na-oogst)
blauwe bes                          50 gram 
uien rood                             50 stuks
uien wit                               41 stuks

rode bessen                       5.650 gram


Voor de beginners onder ons: je ziet dus dat het spreekwoord 'wie zaait zal oogsten' niet altijd opgaat. Regelmatig mislukken oogstjes zonder duidelijk aanwijsbare reden. Soms bedenk je dan een reden en probeer je het het jaar erop nog eens met een groente, soms geef je het op en probeer je iets anders lekkers...


hoe het begon...

Vijf jaar geleden verhuisden we naar ons dorp. Een geinig huis met genoeg kamers voor alle Kaatjes, maar met weinig grond. Té weinig grond om echt op te tuinieren, en dat is toch een van mijn grote liefhebberijen. 
Na een paar maanden ontdekte ik vlak bij ons huis een perceel met groentetuinen en niet veel later huurde ik 150 vierkante meter. 
Voor de ervaren tuiniers wellicht een lachertje, maar voor een voormalig stadskind best een uitdaging... En ik moest alles nog leren over groenten verbouwen... 



Een paar jaar later ben ik gegrepen door het proces van een groententuin. Fantastisch dat werken met de seizoenen... Iedere winter de grote hopen tuinafval, in februari de mest en het spitten op dat lege stuk grond, in maart het zaaigoed in de vensterbanken thuis, de eerste zaadjes in de volle grond..

 en dan in mei, eíndelijk, het planten van de groenten... 
 In de zomer is de tuin echt 'mijn' plekje op aarde. Waar ik me tussen de muren van groen heerlijk kan terugtrekken uit alle hectiek, al is het maar voor een uurtje.... 




In dit luchtkasteel is geen tuin natuurlijk. Toch kan ik niet zonder. Ik zal hier schrijven over mijn favoriete planten. Groenten, fruit en af en toe de sierplanten. Wellicht zit er iets voor je tussen. Groenten verbouwen kan écht overal, zelfs op balkon of dakterras. En niets, niets is leuker dan met je eigen courgettes of bonen de keuken in stappen. 
Be inspired! 


Kaat.  


Ik tuin eenvoudig. Omdat ik al genoeg te doen heb in het dagelijks leven wil ik een tuin met zo min mogelijk beslommeringen en zoveel mogelijk opbrengst. Tips zijn altijd welkom!! Ik heb al  een flink aantal groenten getest op ´kaat/bestendigheid´. Dat wil zeggen, niet te veel aandacht en nóóit water uit de gieter.... Deze gewassen zijn Kaat bestendig!


de tuin van maand tot maand (2011)


Januari: 
-een lijstje maken van de groenten die je wilt verbouwen. Wat heb je aan zaden? is het vers? Gaan we nog wat nieuws proberen? Je kunt t best nú bestellen wat je wilt hebben...
-een plattegrondje tekenen. Wat komt waar? En... denk je daarbij aan de teeltwisseling?!


Februari: 
-stalmest bestellen en laten bezorgen. composthopen en mest uitstrooien op de beste plekken, gebruik je plattegrond. Pompoenen en tomaten hebben meer mest nodig dan andere planten, kool wil geen mest! 


Maart: 
-beginnen met spitten. Trek onkruid meteen uit en gooi weg, niet op de composthoop! 
-nieuwe composthoop beginnen, eerste laag is oud hout en takken, droog spul
-in de keuken een apart vuilnisbakje zetten voor compost-afval. Eigenlijk alle organisch afval behalve citrusschillen en vlees. Verder mag alles op de hoop, inclusief het biologisch afbreekbare afvalzakje. 
-Binnen kun  je nu de eerste dingen zaaien in de vensterbank. Tomaten, Courgettes, Artisjokken, kijk voor tijdsplanning op de zakjes zaad. 

Pompoenen


Pompoenen zijn makkelijk, groeien overal, ze bloeien práchtig en zijn mooi en lekker. Wat wil een mens nog meer? Ik gebruik ze tussen de fruitbomen, omdat het onkruid minder hard groeit als zij hun blad eenmaal ontvouwen hebben.... Ik plant ze op de composthoop als die eenmaal vol is... Meestal zaai ik verschillende soorten. Grote om in herfst als decoratie te gebruiken en kleintjes om te eten. 

Vijg
M'n vijgenboom kreeg ik van vriendin Marjon. Zij had er twéé en ging haar tuin veranderen. De zomer ervoor had ze me, zittend op haar terras vijgen getracteerd rechtstreeks uit de boom. 
Ver-ruk-ke-luk!! 
Dus toen ze mij een boom aanbood was ik meteen enthousiast. We haalden m op met t busje en zetten m op een beschutte plek op de tuin. 
En ja hoor, hij doet het! Sindsdien verzamel ik recepten met vijgen, maar eerlijk gezegd halen ze zelden de keuken... ;-)


pas als ze paarsig worden kun je ze eten...


Rode bes








De bes staat al onder netten, want er hangt een boel in. t Is me maar één keer overkomen dat de vogels eerder bij de bessen waren dan ik. Overigens gebruik ik liever geen net meer omdat ik in het verleden te vaak verstrikte vogels had. om die reden doe ik ook geen aardbeien meer... Als ik nu planten wil beschermen gebruik ik stukken gaas... Maar bij deze struik weet in geen betere oplossing. Door de wapperende plastic linten hoop ik dat de vogels wegblijven! 

Rabarber
Ach.... rabarber... Wat een fantastische plant. Pas afgelopen tuin-seizoen kreeg ik een paar planten van een van de buren. Ik ben meteen verslingerd. Het is de eerste groente die ik oogst. Vele potten jam zijn er al gekookt in t afgelopen jaar. Favoriet is die met annanas! 





Maar ook op de bodem van de mega-appeltaart (zie keuken) issie geweldig, even opgekookt met sinaansappelsap en suiker. Heb net een recept gekregen voor een meringue taart met rabarber... Goddelijk, kijk voor het recept in "de keuken".
Groene kool
Ik ben ooit begonnen met groene kool simpelweg omdat het in een recept stond en bleek dat ik het op ons dorp nergens kon krijgen. Niet bij de supermarkten althans, en de 
groenten-juwelier wilde wel een kool van de veiling meenemen voor me, maar dan moest ie t van te voren weten... Too much ado about nothing leek me....
Dusz: op naar t tuincentrum en, mini-kooltjes gekocht. 

Zelf zaaien is bij de groene kool nooit een succes geworden, ik heb me erbij neergelegd. Het is leuk tenminste één plant te hebben die je pas in de winter oogst. Ik gebruik wel 'stinkpoeder' van ecostyle, want een jaar zaten er allemaal vliegjes in, dat was minder... 
;-( 
Ik zal het bewuste recept even in de keuken schrijven! 

Springbalsemienen

Mijn liefde voor de springbalsemien dateert al van toen ik als jong kind naar school liep en elke dag een tuin passeerde waar de balsemienen welig tierden. Dat knappen van de zaaddozen, die geur, de bijen! Superplant. Die inderdaad miljoenen kleintjes krijgt elk jaar, maar ze zijn bijzonder goed te herkennen en uit te trekken. 
Her en der op de tuin krijgen ze de ruimte. Tot ergernis van de tuin-encyclopedie buurman, dat dan weer wel, want als de balsemienen springen letten ze niet op een erf-afscheiding!

Aardappels
Onze tuinen hebben een aardappelvergunning. Dat werd me al vol trots meegedeeld toen ik de tuin ging huren. Maar het zei me niet zoveel, tót ik een jaar later de eerste aardappels in de grond stopte.... Toen nog pootaardappelen van het tuincentrum, inmiddels haal ik biologische aardappelen of rosevals bij de handel op de markt. Ik laat ze even voortrekken in een bak aarde.... en dan de grond in.

Want wat het zo bijzonder maakt is aller aller aller eerst de smaak. Aardappels van eigen tuin, zijn zoveel lekkerder. En vers! Je oogst alleen wat je nodig hebt 
(tenzij het al erg nat is in de herfst, in dat geval kun je ze op een koele, 
droge, donkere plek heel lang goed houden)

Maar daarbij komt de manier van oogsten. Je hebt voor je de vork in de grond zet tenslotte geen idéé wat je gaat vinden. Of ze mooi zijn, en gezond... Het is net paaseieren zoeken. Superleuk!

Artisjokken
In Bretagne leerde ik ooit artisjokken eten. 
Hier bleken ze duur en vaak oud in de schappen te liggen. 
Mn allereerste tuin-experiment was dan ook de artisjok. 
En ze doen het boven verwachting, elk jaar weer. Soms laat ik er een paar doorschieten, voor de fantastische bloem. 
Soms verlies ik bijna mn hele collectie als ik de winter-afdeklaag vergeet, maar een plant of tien, twaalf heb ik toch elk jaar wel staan. 




snijbiet
Wat een leuke groente is dit! Ik weet nog dat ik een foto zag in de Seasons, van een ras met allemaal gekleurde stelen. Het zaad was zo besteld (Vreekens zaden Dordrecht) en de snijbiet doet het echt op iedere grond. De jonge blaadjes eten we als sla, de grotere verwerk ik als spinazie. In hartige taarten, in de lasagne, in soep. 




TOMATEN
Ik teel ze in de volle grond tegen hekjes. Ieder jaar eigenlijk andere rassen, en altijd een groot succes. ik heb zelfs een oppas-dochter aan de tomtaten gekregen die ze voorheen nooit lustte. 
Maar schalen gele en rode kerstomaatjes doen het bij alle kinderen geweldig! 
Ik zorg dat ik verschillende maten kweek, grote voor de soep, kleintjes als snack en nog een 'gewone' voor in salades.
 Nou ja gewoon, dit jaar heb ik 'green zebra' gezaaid... Ik ben heel benieuwd!

Courgettes
De courgette is een van de meest makkelijk te telen groenten. Ik werk op zandgrond. Eens per jaar werk ik daar koemest doorheen, maar verder mest ik niet bij. Toch is de opbrengst van courgettes geweldig. Welke soort ik ook probeer. Ik begon met ´gewone´groene en gele, maar vorig jaar ontdekte ik de ´italiaanse´die ribbels heeft, en dús een bloemvorm oplevert als je m in plakjes snijdt.... Dit jaar voor het eerst bolvormige, die lijken me ideaal om te vullen.







Hoewel ik in de loop van de jaren goeie recepten voor courgette soep heb gevonden,
 ben ik ze steeds jonger gaan oogsten. 
We eten ze in salades standaard gegrilled, en vaak ook rauw. 



Compost maken
Het maken van compost is bijzonder eenvoudig en op een gekke manier ook bevredigend. Je laat ´de natuur´gewoon de eigen troep opruimen en krijgt er een goed product voor terug!

Als je net begint is het veruit het meest eenvoudig om een compostvat te gebruiken, eigenlijk kan het niet mislukken dan. Op een grote hoop is het moeilijker om het resultaat in de gaten houden en het eindresultaat te beinvloeden. Maar de werkwijze is eigenlijk altijd hetzelfde...
Opbouw van composthoop
een laag takken of snoeiafval
een laag keukenafval (geen vlees of citrus)
een laag tuinafval
een laagje grond of zand
....
een laag takken of snoeiafval
een laag keukenafval
etc.
etc.

Soms strooi ik wat "compostversneller" op de hoop van Ecostyle.

Het luistert niet zo nauw, als je maar bedenkt dat de hoop vochtig moet blijven voor een goede compostering. Het werken in laagjes is belangrijk,
die moeten niet dikker dan dertig cm zijn. 
Op grote hoop eindig ik met 2 zakken tuingrond en plant er pompoenen op. Vanaf mei laat ik de hoop met rust, om 'm in november te verspreiden bij de (weinige) vaste planten. Wat overblijft spit ik met de mest in februari onder. ´

Dit bericht al gezien?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...