keuken

Ik kook graag en vaak, liefst voor zoveel mogelijk mensen. En aller-aller-allerliefst met groenten uit de eigen tuin.... Soms stuit je ineens op een recept dat meteen goed is, dat meteen lukt en een succes blijkt. Die recepten verzamel ik hier... een kijkje in mn keuken!



Kwee-peren-taart
Gekke vruchten, die kwee-peren! Ze zien er uit als grote appels, zijn hard als stoofperen maar zijn familie van de roos... Oorspronkelijk komen ze uit Zuid-europa, Perzië, die kant op. Of ze hier groeien en daarmee Hollandse of seizoens-gebonden weet ik niet, maar 
ik werd ineens héél nieuwsgierig naar ze toen mijn groenteboer ze had liggen. 


Deze taart is zó eenvoudig dat het eigenlijk de moeite van het recept schrijven niet waard is, maar tegelijkertijd is ie zó bijzonder van smaak dat je 'm beslist moet proberen. 
Eenmaal verwarmd komt een fantastische rozengeur vrij. 
Als dessert, stel ik voor, met een enorme pot thee ernaast. 


5-6 personen


4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
handje bloem, klontje boter
bakvorm
1-2 kweeperen, ongeschild, in partjes van ca. 1 cm dik
ca. 50 gram boter
2 eetl. lichtbruine basterdsuiker plus 'n beetje extra  
beker slagroom


Zet de oven aan op 190 graden. Vet de bakvorm in met een beetje boter. Leg de ontdooide bladerdeeg plakjes op een met bloem bestoven aanrecht. Vouw de plakjes in elkaar, rol ze uit tot één grote plak die de bakvorm ruim kan bedekken. Snijd de kweeperen met een stevig mes in partjes, ontdoe van klokhuis. Smelt in een pan met dikke bodem de 50 gram boter, bak de peer kort, hussel goed om zodat alle stukjes vettig worden, strooi dan de basterdsuiker er over.  En laat het geheel op middelmatig hoog vuur even karameliseren. Stort in de bakvorm en dek af met het deeg, beetje toestoppen aan de randen. 25 minuten in de oven. Leg een ruim bord op de bakvorm en keer de taart in één keer om. 
Klop de slagroom half stijf en serveer bij de taart. 


kruidnoten!!
Dit recept komt elk jaar tevoorschijn. Het is makkelijk te maken, ook door de kinderen zelf. Het balletjes rollen van deeg is een leuk werkje. Lekker bij de thee! Ik gebruik in mij hete luchtoven twee bakplaten tegelijk. Deze hoeveelheid deeg maakt ongeveer 130 kruidnoten met de omtrek van een rijksdaalder...


300 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram donkerbruine basterdsuiker
3 theelepels speculaaskruiden
120 gram koude harde boter in stukjes
6 el melk

Meng alle ingredienten in een grote kom. Wrijf tot kruimels en kneed dan tot een grote bal. Leg het deeg in plasticfolie een half uurtje in de koelkast. 
Verwarm de oven tot 175 graden, bekleed de bakplaten met bakpapier.
Draai van het deeg kleine balletjes die je op de bakplaat een beetje platdrukt. Ze rijzen nog iets tijdens het bakken, maar niet veel. 
20 minuten bakken...Klaar! 

Kerstcake van Kaat
(voor 2011 ;-)

Een tamelijk omslachtig recept, laat ik daar meteen eerlijk over zijn. 
Maar zó de moeite waard. En, wat de grote bonus is van deze tulband, hij is mákkelijk 3 weken houdbaar, ingepakt in aluminiumfolie in de la van de koelkast....
 Dus of je m nou mee neemt op de wintersport, op de laatste werkdag de collega's tracteert of m gebruikt tijdens het kerstmenu, jij hebt m half december  al gebakken, en er dus geen omkijken meer naar! 


ingredienten:
200 gram krenten of rozijnen, geweekt en afgedroogd
260 gram geconfijte vruchtjes*
230 gram bloem
1/2 theel. bakpoeder
225 gram boter
200 gram suiker
3 grote eieren, gesplitst


werkwijze: 
Vermeng de rozijnen en vruchtjes met de helft van de bloem. 
Zeef de rest van de bloem met het bakpoeder
Roer de boter zacht en meng beetje bij beetje de suiker er door.
Mix tot smeuïge massa.
Voeg een voor een de eierdooiers toe, mix steeds goed door na ieder ei. 
Roer dan de bloem door de massa en tenslotte schep je de bloem/vruchten erdoor.
( Als je nu nog te hard mixt gaan de vruchtjes kapot. )

Klop in een andere kom de eiwitten tot ze stijve pieken hebben. 
Schep dit voorzichtig door het deeg. 

Schep het deeg in een tulbandvorm. Bak m in een lauwe oven (125 graden) gedurende 1,5 tot 2 uur. Als een breinaald er schoon uit komt is ie gaar. 

Laat de cake TENMINSTE twee dagen op smaak komen, in de koelkast in aluminiumfolie blijft hij dus weken goed....


Kweeperen Jam


Tsja, toen had ik nóg 4 kweeperen liggen, want in de winkel had ik nog geen idee wat ik ermee 
moest aanvangen. Maar geinspireerd door de geur van de taart wist ik wél meteen 'wat ik met de andere kweeperen zou maken: Kweeperen-rozenjam. 
Nou hier heb ik lekker alle "onechte" hulpmiddelen ingeroepen die ik heb, kijk maar: 


4 flinke kweeperen
2 eetl. citroensap
1 pakje geleisuiker speciaal
1 theelepel rozen-essence


Kweeperen heb ik in kleine blokjes gesneden, ongeschild en met een scheutje water eerst zacht gestoofd. Toen pas de geleisuiker toegevoegd (aanwijzingen staan verder op de verpakking)


De smaak is héél verrassend, lekker ook op een taart denk ik!


Herfstige heerlijckheit
inspiratie uit: Boodschappen 2009


1 knolselderijknol, in dunne plakken, geschild
3 winterpenen, schoon, in plakken van 0,5 cm
2 uien, schoon, in forse ringen
evt stuk pompoen in plakjes, of pastinaak
ca 250 gram Schwardzwaldershinken in plakjes
3 eieren
200 ml room
200 ml groentenbouillon
zout, peper, tijm
 geraspte oude kaas




Oven voorverwarmen op 200 graden
Vet een ovenschaal flink in met boter. Schik de groenten en de ham om en om.
Roer eieren, room, bouillon en kruiden door elkaar en schenk over de groenten.
Bestrooi met de kaas en zet afgedekt ca. 35 minuten in de oven. 
Laatste 10 minuten het deksel verwijderen voor een mooi korstje.


Knolselderij soep



Voor een maaltijdsoep van 4 personen neme men: 

olijfolie
1 flinke knolselderij
2 uien  
300 ml groentenbouillon van 1 blokje
400 ml melk
vers gemalen peper

2 korsten bruin brood (in blokjes)
100 gram spekjes, tijm

Voor de croutons; bak in een pan op laag vuur de spekjes tot ze bruine randjes krijgen. Strooi tijm er over, voeg dan de blokjes bruin brood toe. Bakken tot krokant, wegzetten tot gebruik. 

Zet in een pan met dikke bodem de gesneden ui aan in een beetje olijfolie. Snijd de knol in dikke plakken, schil ze en snijd in blokjes, fruit aan met de ui. Blus met de bouillon, laat koken tot de groenten gaar zijn. Pureer met staafmixer en voeg de melk toe. Soep is waarschijnlijk warm genoeg om te serveren, anders nog even doorwarmen. Breng op smaak met peper.  

Serveren in kom, croutons apart. 

BRRRRRuine Bonen Soep..
Dit recept komt oorspronkelijk uit de Allerhande. Ik heb t een beetje naar mn hand gezet. Super soep!

Nodig:
chorizoworstje
4 stengels bleekselderij
2 uien
flinke rode paprika
winterwortel
1 liter groentenbouillon
2 potten/blikken bruine bonen
(staafmixer)

En zo maak je m:
Snijd de worst en alle groenten in kleine stukjes. Zet de bouillon klaar.
Bak in een flinke pan met dikke bodem de worst 10 minuten zachtjes uit en schep op een bord. Fruit nu achter elkaar alle groenten in het bakvet glazig. Schenk dan de bouillon er bij en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Voeg nu de bonen toe en warm even door. Haal de staafmixer door de soep. Voeg de worst weer toe. Laat nog even goed op smaak komen. Klá!


Hazelnoot-schuimtaart



Top. Een mooie afsluiting van een heerlijk dinertje met vrienden, goed ook op een dessert-buffet. Schuimtaart is altijd rommelig en vraagt wat mij betreft om veel thee. Daarná dan pas espresso met een bitter chocolaatje, maar da's heel persoonlijk geloof ik. 


Een toet voor 8-10 personen.


Super-praktisch aan dit recept is dat je het 'werk' van te voren doet en op de dag zelf 
alleen nog even de slagroom klopt en een leuke schaal uitzoekt. 
That's the way, a-ha, a-ha... ;-)


Ingredienten: 
eetlepel citroensap, 5-6 eiwitten, 300 gram (fijne) kristalsuiker, 
ca. 100 gram blanke hazelnoten, grof gehakt.
5 eetl. lemon curd, 200 ml. slagroom

Werkwijze deel 1:
Teken op 2 vellen bakpapier een cirkel (ik gebruikte een klein dinerbord, houd rekening met de doorsnede van de schaal waarop je t wilt presenteren) met dikke stift en leg het vel ondersteboven op je bakblikken, zodat je wél de cirkel ziet en géén zwarte inkt op je schuimbodem krijgt. 
Verwarm de oven voor op 120 graden.
Spuit het citroensap in de beslagkom en ontvet die door met een prop keukenpapier de kom schoon te wrijven. Klop de eiwitten stijf en schep er vervolgens beetje bij beetje de suiker door. 
Dan nog even goed doormixen. Het geheel moet licht glanzen en je wilt eigenlijk geen suikerkorrels meer voelen op je tong als je proeft.

Schep nu de hazelnoten snel door het eimengsel. Verdeel het eimengsel over de twee cirkels op de bakblikken. Maak ze een beetje plat, maar probeer binnen de lijnen te blijven. 
Bak de schuimlagen nu anderhalf uur. Als je er twee tegelijk bakt, wissel de bakplaten dan na 45 minuten om, zodat ze gelijk worden. In de praktijk moet je regelmatig even kijken. Worden ze té snel té bruin, dan moet de temperatuur omlaag!

Laat de bodems afkoelen. Dan kun je ze verpakken. Bijvoorbeeld in een paar vel keukenpapier, meer als bescherming en dan in een pedaalemmerzak. Je kunt ze denk ik onbeschermd in de oven laten liggen, maar je wilt in ieder geval niet dat ze vochtig worden. 

Werkwijze deel 2: 
Nu de taart in elkaar zetten. Realiseer je dat je de taart tussen nu en een uur wel wilt opdienen. Mijn ervaring is dat je t makkelijk doet terwijl je de tafel afruimt van het hoofdgerecht en alvast theewater opzet. 

Klop de slagroom "redelijk" stijf, zónder suiker. 
Leg bodem 1 op een leuke schaal, smeer m voorzichtig in met de lemoncurd. 
Smeer nu de slagroom er over en plaats bodem 2 voorzichtig op het geheel. 

Kruimels zijn onvermijdelijk. Dus bordjes bij de hand en snijden maar! 


Stoofpotje groene kool


Vanwege dit recept ben ik ooit begonnen met het telen van Groene Kool op de tuin. Want bij ons was deze wintergroente toen slecht te krijgen... Sinds die winter koop ik in het voorjaar een paar plantjes bij het tuincentrum, en maak dit gerecht iedere winter!

500 gram kipfilet, maar hamlap kan ook
olie, zout, peper
ca 750 ml groentebouillon
1 groene kool
500 gr winterwortel
5 aardappelen
nootmuskaat

Braad in een stoofpan of -pot het vlees aan in een beetje olie. Doe er de groenten bij (kool in reepjes, aardappels en wortel in stukjes) en schep even om in het hete vet. Dan de warme (!) bouillon erbij schenken. Zet het geheel ca. 45 minuten in een warme over of op een warmhoudplaatje. Regelmatig omscheppen.


happy herfstrecept:
 paddestoelen risotto

de ingredienten;
olie, sjalotje, knoflook
eekhoorntjesbrood
kastanjechampignons (iedere andere soort kan ook!)
verse tijm
bouillonblokje
grana padano
risottorijst


In de olie fijn gesnipperde knoflook en ui zachtjes aanzetten.
Paddestoelen en tijm toevoegen, even zacht laten bakken.
Rijst erdoor scheppen, even het vocht laten opnemen, goed roeren.

Bouillon blokje verkruimelen en een eerste forse scheut heet water toevoegen, goed roeren!
En nu dan het geduld... steeds als de rijst het vocht heeft opgenomen weer een scheut water toevoegen. En steeds blijven roeren terwijl het zachtjes kookt. Afhankelijk van de rijst moet je wel 20 minuten hiervoor uittrekken en de pan eigenlijk niet alleen laten.

regelmatig proeven, als de rijst gaar is de geraspte kaas toevoegen en op smaak brengen met peper. Eet Smakelijk!


Broccoli pasteitjes

plakjes bladerdeeg
broccoli in kleine roosjes
sperziebonen
1 pakje feta
potje groene pesto
1 eierdooier

1 persoons ovenschaaltjes

Oven voorverwarmen op 200 graden. Kook broccoli en bonen samen 3 minuten. Meng in ruime kom groenten, feta, pesto en flink peper. Vet de ovenschaaltjes in, ook de rand. Vul ze met het groentenmengsel. Bladerdeeg  snijden dat het als een dakje op de schaaltjes past. Paar gaatjes in het dakje prikken, insmeren met eierdooier. Ca. 20 minuten in de oven. 
(pas op; blijft lang heet!!)


Paddestoelenwrap met kappertjesroom


eetl olie
1 grote ui, fijngehakt
2 tenen knoflook
400 gr gemengde paddestoelen
400 gr kastagne champignons
(evt. 100 gr gehakte pecannoten)
1 bosje basilicum
peper !

75 gr kappertjes
250 ml creme fraiche
toertilla's of wraps

Verhit de olie en fruit de knoflook en de ui. Voeg alle paddestoelen toe en bak ze goudbruin. Voeg dan de noten en basilicum toe. Prak ondertussen de helft van de kappertjes fijn en meng met de creme fraiche. Verwarm de tortillas. 


Sjalotten-pizza

basis voor pizza*
sjalotten
donkerbruine basterdsuiker
balsamicoazijn
zachte (smeerbare) geitenkaas
tijm

*zo moelijk of makkelijk als je wilt, als je maar begint met
een pizzabodem en tomatensaus!

Verwarm de oven voor.

Snijd de sjalotten in partjes, en fruit ze zachtjes in de olie. Voeg de suiker en de azijn toe. Schenk er een beetje water bij en smoor tot de sjalotten gaar zijn. Schep de uien er uit en kook het vocht op hoog vuur even in terwijl je blijft roeren.

Verdeel kaas, sjalotten en tijm over de pizzabodem. Druppel er de ingekookte saus en wat olie over en bak af in de tijd die de bodem nodig heeft.

Bessen-taartjes
(recept toegevoegd juli 2010)

Je kunt dit makkelijk en moeilijk doen. Moeilijk is door ook de bodem voor de taartjes zelf te maken, bijvoorbeeld van zandtaartdeeg, of diepvries bladerdeeg. 
Mákkelijk is met kant en klare bodempjes van de supermarkt. Wat het taartje bijzonder maakt is de geweldige mascarpone vulling met vers fruit...

Die mascarponevulling is als volgt: 
ca. 300 gram mascarpone
3-5 eetl poedersuiker
scheutje citroensap
2 eierdooiers

Alles in een kom en goed doorroeren, klaar. Schep de mascarpone-vulling in de taartbodempjes, fruit er op (bosbessen, aardbeien, rabarbercompote, alles mag!!) En....serveren maar! 


RRRRRRABARBER!
Met meringue....
(gebaseerd op Jamie o.)
Très chique is dit recept voor een rabarber toetje, nee sorry: dessert! 
Voor 4-5 personen... en het vraagt wel wat voorbereiding, maar je kunt alle onderdelen 
(rabarber, schuimbodem en slagroom apart voorbereiden 
en pas op t laatst samenvoegen)



Rabarber vulling: 
Snijd ca 1 kilo rabarber aan stukjes, kook op in een pan met 200 gram suiker en een scheut sinaasappelsap. Kook tot de rababer zacht is en laat afkoelen. 

Slagroom:
klop een bekertje slagroom stijf met niet al te veel suiker. 

Meringue bodem:
Verwarm de over voor op 125 graden 
klop 5 eitwitten stijf en voeg er dan beetje bij beetje ca. 225 gram kristalsuiker bij. Klop vervolgens een minuut of 6-7 tot je geen korreltjes meer in het mengsel voelt. 


Schep het mengsel op een stuk bakpapier, geef het een beetje een 
'opstaande rand' en bak het ongeveer een uur. Blijf af en toe kijken, de bodem mag niet
bruin worden!

Laat de bodem afkoelen. Schep als je er aan toe bent de slagroom en de rabarber 
op de bodem en serveer direct!

Rabarberjam!!
Stel je hebt ineens een boel rabarber en geen trek, 
of al een volle planning voor deze week... 
Jam kun je eindeloos bewaren. 
En al wat je nodig hebt zijn een paar schone jampotjes met metalen deksel 
en een pak gelei suiker. In de meeste supermarkten kun je kiezen tussen 'gewone' geleisuiker en geleisuiker voor halfzoete-jam. 

Meestal heb je voor jam een kilo groente of fruit nodig. 
Bij rabarber moet je altijd wat sinaasappel toevoegen, maar ik heb ontdekt dat ook ananas een fantastische combinatie is. Dus 1 kilo fruit in totaal, in kleine stukjes. De sinaasappel snij ik in dunne plakken, met schil en al. Geeft een leuk effect in het potje!
Suiker toevoegen, even opkoken. Kan je geen gelei-suiker vinden gebruik dan ongeveer 500 gram gewone suiker. Laat het geheel dan goed doorkoken, tot een druppel op een koud schoteltje mooi opstijft.

Giet zo heet moglelijk in de schone potjes, tot de rand, deksel er op en ondersteboven laten afkoelen. Blijft maanden goed!


RRRRRRRRabarber-taart
(recept toegevoegd juni 2010)
Rabarber is fantastisch om te gebruiken in taarten, crumbles en andere toetjes. Maar t moet eigenlijk altijd gezoet én t heeft een beetje sinaasappel nodig, 
dat haalt dat scherpe zuurtje er af. 
Snij de rabarber in stukjes. Doe m in een pan met dikke bodem, flinke schep suiker erbij en een scheut sinaasappelsap. Minuut of tien laten pruttelen. 
Voor deze snelle rabarbertaart gebruik je je favoriete appeltaartdeeg 
(kan dus ook uit een pakje). 
300 gr bloem, 225 boter, 120 lichtbruine basterdsuiker, 1 eierdooier.
 Mix tot stevig deeg, bekleed ingevette bakvorm. 
Oven op 175 graden. Strooi 3 eetlepels custardpoeder over de bodem. 
Rabarber erop, eventueel extra deeg verkruimelen bovenop en 35-40 minuten de oven in. Serveren met flink slagroom!!

Het enige Cheescake-recept dat je nodig hebt

Voor de bodem:
pak bastogne-koeken (volkorenkoekjes kan ook)
2 eetlepels suiker
3 eetlepels (of ietsje meer) gesmolten boter

Voor de vulling:
750 gram mon chou roomkaas
275 gram suiker
4 grote eieren
120 ml zure room
optioneel: 1 tl vanille aroma

Verwarm de oven tot 200 graden, rooster in het midden. 
Bekleedt de bodem van een  een springvorm met bakpapier. 
Verkruimel ca 225 gram koekjes, samen met de boter en de suiker in een kleine kom doen, 
doorroeren. Dan met een lepel stevig in de vorm drukken. Laat ca. 1 cm oplopen naar de rand.

De vulling:
Klop de roomkaas luchtig, klop de suiker erdoor tot het mengsel glad is. Voeg een voor een de eieren toe, blijf goed mixen. Voeg de zure room en de vanille aroma toe. Giet het mengsel op de bodem. 

En dan:
Zet de taart 15 minuten in de warme oven. Open de deur en verlaag de temperatuur tot  ca. 95 graden. Sluit de deur weer en bak de taart nog ongeveer een uur. De vulling moet aan de rand stevig zijn, maar in het midden nog wiebelen als je aan de vorm schudt. 
Haal m uit de oven en laat afkoelen. Zet m nog tenminste drie uur in de koelkast tot je m eet.  

Snack Topperrrr!!!!
Nodig:
 muffinvorm, papieren muffinbakjes


Per snack: 
1 witte casino boterham zonder korst, 1 cherrytomaatje gehalveerd, 1 theelepel rode pesto, 1,5 mini mozzarellabolletje, blaadje basilicum (optioneel), paar druppels olijfolie


Duw de boterham in de Muffinvorm. Hoekjes mogen leuk in de lucht blijven steken. Theelepel pesto op broodbodem scheppen, dat twee halve tomaatjes, dan mozzarella. Bedruppel ieder bakje met wat olijfolie.
Bak op 175 graden tot goudbruin. 





Haal uit vorm, zet in papieren bakje, garneer met basilicum en serveer.
klá!
(Deze bakjes laten zich geweldig oppiepen, dus heel goed in de ochtend te maken en 's avonds bij de soep (oid) te serveren, wacht dan nog even met papieren vormpje en basilicum....)

Chocoladeletter Mousse
vind jij half januari ook nog vergeten chocoladeletters in de voorraadkast? En kan je wel een hartverwarmertje gebruiken? 
Dit is het ideale recept om alle restjes chocola in te verwerken, al gebruik je officieel natuurlijk donkere en dure.....

150 gram chocolade
4 eetlepels vers sinaasappelsap
1 theelepel sinaasappelschil (geraspt)
4 eieren, gescheiden

Zet een pan met een laagje water op het vuur. Rasp de gewassen sinaasappel tot je de gewenste hoeveelheid hebt. Pers nu een halve sinaasappel uit. Scheidt de eieren, klop de eiwitten stijf.


Breek de chocolade in een vuurvaste schaal en zet m op de pan. Laat langzaamaan smelten tot de massa mooi glad is. Haal de pan van het vuur en als het een béetje is afgekoeld roer dan een voor een de eierdooiers door de chocola. Spatel lepel voor lepel de eiwitten met de rasp door de chocola. 

Schep in mooie kommetjes en laat tenminste 2 uur opstijven. 


*nieuw*nieuw*nieuw*



Ik heb een aantal jaren vleesloos gegeten, toen mijn dochter net geboren was. Toen dhr. Kaat zijn  intrede deed kwam er ook weer twee of drie keer per week (biologisch) vlees op tafel. Eerlijk gezegd is dat in ons dorp bijna niet te doen, de grootgrutter gooide onlangs alle 'verantwoorde' merken op een hoop, roerde er in en kwam met 'puur en eerlijk' een niet te controleren predikaat. Uit frustratie wil ik er nu helemaal geen verse waar meer halen en ontdekte vorige week tot mijn grote vreugde 'de groene weg slagerij' in de buurt van mn werk. Top!

Maar dat terzijde, in blogland wordt gezocht naar veggie recepten, ik zal er hier een paar opschrijven!


Goddelijke Pasta
Ik heb er geen andere naam voor. De heerlijkste, lekkerste pasta die ik ooit at... Pittig en romig, zout en zoet... ik zat zacht zingend aan tafel.... en ik werd door ten minste drie gezinsleden peinzend aangestaard.....
Misschien zijn het toch wisselkinderen?

olijfolie
groene (dunne) asperges
'verse' spaghetti
handje rucola
2 tl geraspte citroenschil
2 eetl citroensap
vers pepertje
knoflook
italiaanse kaas

Kook de asperges kort gaar, bewaar de pan met vocht
 en kook daar even later de pasta beetgaar in.
Laat de asperges uitlekken en meng met rucola, peper, citroenschil, fijngesneden knoflook en de helft van de kaas. 
Schep goed door elkaar en meng met de pasta. Besprenkel met olie en citroensap en maal er nog wat zwarte peper over. 
goed mengen, eet smakelijk!
Wraps met groenten
Een tikkie bewerkelijk, meer iets voor een zondag dan voor een werkdag... Maar de moeite waard!

1 bak champignons
1 courgette
1 rode en 1 gele paprika
1 aubergine
paar mooie tomaten

olie
groene pesto
evt extra knoflook

grillpan (bbq kan ook!)
knoflooksaus
evt geraspte kaas

Maak een flinke bodem  marinade van de olie en de pesto (evt. knoflook) in een ruime schaal.
Snij de groenten in plakken en  reepjes, champignons in 4-en. 
Schep door de marinade en laat minstens een half uur staan. 
Verhit de grillpan. Verwarm de tortilla's. Snijd de tomaten klein.
Rooster de groenten in porties. (Wat klaar is kan je in de oven even warm houden)
Aan tafel smeer je de tortilla's in met knoflooksaus, vul ze met de groenten en tomaat en kaas. 
Eet smakelijk! 

En dan ter compensatie van het bovenstaande lastige recept het snelste, allerbeste kinderpasta recept EVER,
 (voorwaarde is wel dat je verse, goeie ingrediënten gebruikt) 
en ja..... daar ga ik iedere uitdaging voor aan: 

Pasta met erwtjes

Tortellini (liefst verse, gevuld met kaas)
verse doperwten
geraspte grana pardano
slagroom

Klaar voor de start? Tafel gedekt?? Een... twee... start!
Zet een grote pan water op hoog vuur. 
Pak een mooie schaal, een vergiet. 
Rasp de kaas, pak peper en slagroom.

Zodra water kookt de doperwten erin. Na 4 minuten de pasta erbij.
Na weer 4 minuten even testen op gaarheid, dan afgieten.
In mooie schaal, slagroom erdoor, kaas en peper er over...
Klaar!
Corsicaanse groentensoep
1 blikje kidneybonen
4 aardappels 
2 wortels 
1 prei 
2 courgettes
handje sperziebonen
4 tomaten
1 ui
2 teen knoflook, fijn
2 grote bladen snijbiet of hand spinazie
1 bouillonblokje
handje pasta
zout en peper

Snijd alle groenten klein. Doe alle groenten, behálve prei en de snijbiet of spinazie in een ruime pan. Los het blokje op in kokend water, giet het over de groenten en breng langzaam aan de kook. Voeg als de groenten bijna klaar zijn de snijbiet, pasta en prei toe. Zachtjes laten stoven tot het gaar is, evt nog wat water erbij.


Spinazie~stamppot

de eerste stamppot waarbij ik het vlees niet miste!

200 gr zachte geitenkaas, of blokjes hollandse geitenkaas
aardappelpuree*
50 gr gedroogde tomaatjes op olie
300 gr spinazie
zout
peper

Snij de kaas in blokjes of stukjes. Snij de tomaten in dunne reepjes. Was de spinazie. 
Maak de puree*. 
Meng alle ingredienten en warm goed door. 
Breng op smaak met peper

* zo lastig als je het jezelf wilt maken; Uit een pakje, kant en klaar óf versgemaakt!

"the perfect lemonade"
ik vond t recept op t net, en de naam wat ambitieus... Maar ere wie ere toekomt, al weet je nooit wie dat is op t net.... dit is de echte, dorstlessende, ijskoud t beste originele limonade. Heb je zoals ik, geen 'cup' in de keuken, neem gewoon een kopje, een glas, wat-dan-ook, als je maar voor alle ingredienten dezelfde gebruikt.

1 cup suiker
1 cup water
1 cup vers geperst citroensap
(en 3-4 cups extra water)

In een steelpan verwarm je de cup water en de cup suiker tot de suiker is opgelost, schenk m dan in een ruime kan. 
Pers ondertussen 4-5 citroenen uit, tot je ook een cup citroensap hebt. 



Schenk dat bij het suikerwater. 

Verdun nu met zoveel koud water als je lekker vindt. Laat afkoelen.


 Zet dan ten minste een uur in de koelkast. Serveer met ijsblokjes en (voor t leuk) een schijfje citroen. 




zomerse salade



Een zomerse salade met groenten uit eigen tuin. Schaal op tafel, twee of drie bakjes met dressing... de Italiaanse courgette heeft van die geinige ribbels, net een bord met bloemetjes!

gevulde courgettes

Juli 2010 voor het eerst ronde courgettes geoogst van eigen tuin. Tof! Het lijkt me namelijk erg leuk om er per persoon een te vullen. Er zijn 500 recepten voor te bedenken, maar dit is onze favoriet: 
  • een ronde courgette per persoon
  • 300 gram half om half gehakt
  • gedroogde tomaten op olie
  • provencaalse kruiden
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 2-3 tenen knoflook
  • flinke schep bruine basterdsuiker


Verwarm de oven op 200 graden. Hol de courgette uit. Meng gehakt met met de gedroogde tomaat, knoflook, provencaalse kruiden, zout en flink peper. Vul de courgettes. 
Vet een lage ovenschaal in. 

Giet de tomatenblokjes in de ovenschaal, meng met suiker, provencaalse kruiden. Zet de stukken cougette in de schaal, sprenkel de olie er over en zet 20-25 minuten in de oven. Lekker met rijst of pasta.


courgette soep (basis)
En hier voor iedereen die zich vertwijfeld afvraagt wat ie nou weer moet met die enorme berg courgettes... Het volgende eenvoudige recept. De soep. Je kunt de soep op veel manieren aankleden, ik maak zelf meestal deze basis-soep, met een scheutje room. Maar met wat pittige kaas er in, of aangezet met kerrie... óók zalig!

Fruit een uitje en twee tenen knoflook in wat olijfolie glazig. Was de courgette (niet schillen!) en snij m in stukjes, doe in de pan erbij en schep een paar keer goed om. Aanvullen met bouillon. Aan de kook laten komen en een minuut of 10 laten pruttelen. Staafmixer er door. Klaar!

gedroogde tomaten

Twee jaar terug moest ik ineens álle tomaten tegelijk oogsten, omdat er slecht weer op komst was. Ineens zat ik met emmers vol tomaten. Dit is een tijdrovend werkje. Maar na een paar weken zijn ze zó lekker, onvoorstelbaar!

Tomaten in plakjes snijden, bestrooien met zeezout en op een rooster in de over leggen. Niet te heet, 150 graden max en dan en pollepel tussen de deur zodat het vocht kan ontsnappen. Ik vind ze t lekkerst worden als er net nog een beetje vocht inzit (halfgedroogd). Dan in een schone pot een teen of wat  knoflook nog in het velletje erbij , en wat verse basilicum. Tomaatjes erbij, afvullen met een goede kwaliteit olijfolie en dan minstens zes weken laten staan (donker!).


Heerlijk op toast, stokbrood of boerenbrood. Uitsmeren en wat geitenkaas... Eet smakelijk!

JAM's
Jam kun je eigenlijk van iedere soort fruit maken. In elke tijd van het jaar is er wel iets te vinden op de tuin dat voldoet. Rabarber, al heel vroeg, vergeet niet een beetje sinaasappelsap toe te voegen, dan verdwijnt dat rinse zuurtje. Rode bessen volgen kort daarna.... 


Maar ik maak ook jam van tomaten, zowel rijp als onrijp.
En helemaal aan het eind van de zomer volgen dan de bramen....


Koken met kleine Kaatjes
Ik dénk dat er mensen in mijn omgeving zijn die mijn drang om de kleine Kaatjes 'gezond'te voederen obsessief vinden... Maar ik kan er niks aan doen, je bent een foodie of je bent het niet.... Stiekum hoop ik natuurlijk dat ze later ook zoveel lol krijgen in het koken met gezonde spullen. Met name de jongens vinden het erg leuk om te helpen in de keuken. Ze mogen ook veel zelf doen. Wassen, snijden, kneden enz. enz. 
Dat helpen in de keuken het 'opeten' vergemakkelijkt behoeft geen pleidooi. Toch verzamel ik hier wat tips en recepten om met de kids te maken. Aanbevolen door de kleine Kaaten!


Hamburger mannetjes
Tsja, een broodje hamburger moet kunnen... Maar dan niet een van de Mac. Biologisch rundvlees, een stevig getoast broodje en veel groenten... Als radijsjes ogen worden, sla het haar, komkommers de mond, dan worden groenten ineens veel leuker!


Met:  lol-in-de-keuken garantie!!!


 Oven-haasjes
Groot gemak, groot succes. Men neme een pak brooddeeg uit de supermarkt, en na het rijzen kneed men er haasjes van ipv broodjes. Rauw ei in de armen sluiten, cocoladekorrels of rozijnen als oog en even met was ei besmeren. Het ruikt dan ook meteen zo lekker bij de paas-brunch!





Kaat's taartenkast

Hier wat recepten en foto's van Kaat's taarten (en cakes....)

juni 2011 kleinste kaat

worteltjes taart

sinaasappeltaart

 Guus geluk taart voor de jeugdprins... (thanx E!)



verjaarstaartje Marjon
Spiced pear cake
(recept toegevoegd herfst 2010)

voor de toplaag:
200 gram lichtbruine basterdsuiker
100 gram boter in stukjes
4 peren in partjes

voor de cake:
175 gram bloem
250 gram suiker
2 tl kaneel
1 tl bakpoeder, snuf zout
2 groter eieren
150 ml zonnebloemolie
1 grof geraspte peer
1 eetlepel geraspte verse gember

Beleg de bodem van een springvorm met een stuk bakpapier. Verdeel de basterdsuiker en de boter over de bodem en zet in de oven (180 graden) tot de suiker en boter oplossen, een minuut of vijf. Roer even door en schik dan de partjes peer er in. 

Meng ondertussen in een kom de bloem, suiker, kaneel, bakpoeder en zout. Klop er de olie en de eieren door, en tenslotte de geraspte peer en gember. Verdeel over de suikerlaag met peer. Bak de taart in ca 1 uur op 180 graden, laat m even afkoelen en maak dan de randen voorzichtig los met een mes. Stort op een bord en verwijder het papier. Warm ook erg lekker!!!


Carnavals-dank-je-wel-doosjes

mega bakplaat taart
(recept toegevoegd mei 2010)

Wanneer je écht veel mensen 'op de koffie' krijgt kan het handig zijn een mega-bakplaat taart te maken. Ik kreeg het recept van Judith (thanks!!) en super-tips van Marjon. Zo komen we tot een bijzondere taart dames!
het deeg: 
1 kilo zelfrijzend bakmeel, 450 gram boter, 1 pak lichtbruine basterdsuiker, citroenschil, 2-3 eieren.

de vulling: 
4-5 eetl custardpoeder, fruit naar smaak: indien appels 2-3 kilo, vanillesuiker of honing, kaneel
(evt. voor toplaag: 2 potten goedkope abrikozen of aardbeienjam)

en dan: 
Oven op 175graden. Fruit schoonmaken, indien appel mengen met kaneel en honing.
Alle deeg-spullen bijelkaar en goed mengen.
bakplaat bekleden met bakpapier, deeg verdelen met wat opstaande rand. Custardpoeder over de bodem strijken. Fruit er op. Overgebeleven deeg in kruimels bovenop strooien. Dan ca. 90 minuten in de oven.
Toplaag: verwarm de jam in een flinke steelpan met 6 eetlepels water. Goed doorroeren tot ie kookt. Dan over de afgekoelde taart uitschenken/strijken. Stolt tot een glanzende laag. 


tataááá'! makkelijk 25 personen in een keer.
(werkt ook goed als tractatie in de klas!!)

verjaarstaarten


kleine kaat


mijn persoonlijke favoriet, voor de grootste Kaat


met playmobil motorfietsje voor de kleinste...



voor kleine Kaat

 voor kleine Kaat

voor Kleinste Kaat




Dit bericht al gezien?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...