naaikamer

Welkom in een van mijn favoriete kamers... Tot voor een paar jaar geleden had ik nog nooit een naaimachine van dichtbij bekeken! T begon met vlaggenlijnen voor het festival op ons dorp. Eindeloos driehoekjes knippen, zigzaggen en aan de band zetten. Maar t resultaat was zó geweldig dat ik steeds enthousiaster werd... Misschien kan ik je inspireren!


Kussen hoezen 
mei 2011











MOL 
mei 2011


Pff... t viel niet mee! De leraar van groep 8 vroeg me nog een keer
een MOL te maken. Zo leuk als 'hoofdprijs' voor het 
'wie-is-de-mol-kamp' 
van groep 8. Tijdens t naaien (uit de bol, zonder patroon)
werd t eerst een zeehond, toen een egel..., moet eerlijk zeggen dat 
de bril t m doet!!






wintersetje


Uit die gezellige fleece dekens die je tegenwoordig overal koopt voor een paar euro maak je tenminste 2 sjaals en 2 mutsen. Hier een simpele uitleg. Wees niet bang het te proberen! 


Omdat fleece nogal statisch is, voer ik de sjaal en de hoofdband van de muts met katoen. Niet schrikken, niet moeilijk.

1. Neem de maten op. Bedenk hoe lang en breed een fijne sjawl moet zijn, door het gewoon even uit te proberen. En meet de omtrek van het hoofd in kwestie. 
2. Knip de sjaal uit de stof en uit de fleece, neem aan alle kanten een cm extra! 
3. Leg stof met de goede kanten op elkaar en stik vast; 2 lange zijden en 1 korte. 
4. Keer binnenstebuiten. Goed gladtrekken. Laatste korte kant afwerken door de stof netjes naar binnen toe te vouwen en langzaam met de machien dicht te stikken. 
5. Geef de sjaal 'een naadje mee'. Dus aan de binnenzijde van je sjaal stik je rondom nog een keer. Geeft een mooi dik randje en houdt het ding beter in model.

 OK. Sjaal is af!

En dan nu de muts....



Zoals je ziet kan je het model van de muts nog aanpassen. De hoofdband is het begin. Je hebt de omtrek van het hoofd opgemeten.

1.  Neem 3 cm meer lengte en knip een reep uit de fleece. Knip dezelfde reep uit de katoen, maar neem één cm meer breedte. Speld ze op elkaar, waarbij je een lange kant als uitgangspunt neemt. Dit wordt de rand langs het hoofd. Omdat de katoen breder is hangt die dus aan de andere kant over de fleece heen. 
Bepaal het midden. Meet nu 20 cm af vanuit het midden. Er moet als het ware ´een hap´ uit de reep geknipt. 



Laat de stof op elkaar liggen, ´mooie´ kant van de stof op elkaar. Stik de lange naad.  
2. Keer de stof. Strijk goed glad en ´geef een naadje mee´. 
3. Knip een stuk uit de fleece dat even breed is als de hoofd band. Dit wordt de muts. 
(De lengte is afhankelijk van het model muts dat je wilt. Voor de witte muts -versie nam ik 30 cm extra stof.)  Zet dit aan de voorkant van de hoofdband vast. 

Nu komt het priegeligste naadje, je bent nu bijna klaar.  Je wilt nu de voering netjes aan de muts vastzetten. Je gaat deze naad aan de buitenkant van de muts zien, dus hij moet netjes. Leg de muts met de mooie kant naar beneden op tafel. Pak de katoenen voering en vouw die netjes naar binnen, hier is die extra cm stof voor. Zorg dat je met de vouw netjes uitkomt bij de naad van de muts. Vastspelden en stikken. Ik zet soms aan de buitenkant een mooi bandje op de muts, dan maakt het allemaal minder uit, qua netjes.


Okay, en dan nu écht de laatste naad. Midden achter! Muts binnenstebuiten keren en voorzichtig de achternaad stikken.  De witte muts op de foto is daarna simpelweg bijeengebonden met een mooi koordje. Je kunt m ook dichtnaaien zoals de zwarte.....



november 2010 een gilet voor de prins...
Ik was natuurlijk vereerd toen me gevraagd werd een gilet voor de prins te maken. Maar wat een onverwachte klus werd dat zeg! Vol enthousiasme bestelde ik een patroon met de kwalificatie 'makkelijk'. Ja, later bleek dat het een ongevoerd patroon was en dat ze graag de dingen 'plakken'.... Voor mij schoot dat niet op. Het moest een 'gekleed' gilet zijn. Dus gevoerd. Het moest een pakjasje vervangen, dus een beetje sjieke stof, maar niet zwart... De stoffenbeurs bood uitkomst. 2 euro de meter, een mooie geweven stof... en toen aan het werk! 




Een mooi stuk uitzoeken in de wat verschoten en daarom zo goedkope stof was geen punt. De maat nemen en t patroon maken niet, zelfs het beleg aanknippen, de voering knippen... no problem. Vlak voor ik de voering er in wilde zetten bedacht ik zelfs dat ik de drukkertjes éérst op t gilet moest zetten, aan het beleg, en niet aan de mooie buitenkant... Maar toen had ik al wel een nacht wakker gelegen van HET PROBLEEM: hoe in vredesnaam kéér je een gilet???? Mme Zsa zsa er op nagelezen, bij drie ervaren naaisters langs geweest, uiteindelijk samen met de aanstaande prinses de oplossing bedacht; in de voering zijn de schoudernaden en de zijnaden tot het einde toe open gebleven.


Uitleg: Alle andere zaken stik je netjes: armsgaten, nek, alle buitennaden en de voering voorzijde  langs t beleg, onderkant en nek, alles onder de machine. Is dat helemaal af en zijn alleen schoudernaden en zijnaden in de voering nog open, dan leg je t gilet helemaal goed neer, vouw t open en bekijk de naad die je wilt stikken. Strijk een kant glad. Pak de andere kant op en vouw die netjes. Leg over de glad gestreken kant. Rijg vast, dóór de mooie buitenkant heen. je zult nu ontdekken dat dit de belangrijkste naadjes van het hele bouwwerk zijn, dit MOET netjes.... Succes!

oktober 2010.... project halflange jas...

Eindelijk heb ik de schaar durven zetten in een lap zwarte stof. Eindelijk, want het is nogal een project. Ik kocht deze stof eerst, was er helemaal wild van en wist meteen welke jas ik er van zou maken.... 
TWEE dagen later vind ik dé mooiste stof 'ever'. Kon ik niet laten liggen... maar die stof is bijna tien keer duurder per meter dan deze....



dus volgde de (voor mij volstrekt logische) redernering dat ik dezelfde jas éérst maak uit '
de vrolijke zwarte stof, om zo alle valkuilen van het patroon te leren kennen...
en daarná pas uit de dure stof

JA,jajajajajajajaaaaaa. Twee keer dezelfde jas. 
i know, i know, teveel vrije tijd...


Maar goed, de jas (1) vordert gestaag!

(o, en wie de stof denkt te herkennen van Ikea, dat klopt.... 
weet iemand ergens gordijnen te hangen met deze print??? 
Moet hilarische foto's opleveren!!!)

-wordt vervolgd-

Vlaggenlijnen




Geluksvogels
Op een geven moment had ik in de herfst van 2009 zóveel vogels gezien in tijdschriften, op websites... Vogels van wol en stof... t was gewoon wachten tot het idee concreet werd eigenlijk. En zo maakte ik in een paar dagen een stuk of 30 geluksvogels. Ze hingen rond de jaarwisseling in de kamer en alle vrienden die langskwamen kregen er een mee. Voor een beetje extra geluk in 2010



Werkwijze: teken een vogel op een stukje dubbele stof. Neem de maat ruim, je moet m nog naaien! Leg de vogels met de mooie kant van de stof op elkaar en naai ongeveer 1 cm van de rand dicht. laat aan de onderkant ongeveer 4 cm open. Keer buitenste buiten en vul op. Knip twee gekke benen uit een andere kleur stof. Leg ze in de 4 cm opening en naai het geheel dan dicht. De vleugels knip je uit wéér een ander stofje. Je plakt ze met textiellijm op de vogel. Een paar mooie borduursteken langs de rand, en tenslotte nog een strass steentje of klein knoopje als oog! 




TASSEN


Chien a Porter
érgens in outer space drijft nog een website met de naam van de allereerste tassenlijn die ik maakte: Chien a Porter, de hond om te dragen. 


Ik bedacht 'm in het najaar van 2006. M'n vriendin en ik hadden een gala... en geen goeie tas. In die periode liepen de 'sterren' in Hollywood ineens met levende kleine hondjes onder de arm, ik vond t zielig voor die beesten...




 (las ergens dat die beesten in paniek raakten als ze eens met de poten op de grond stonden)
...en bedacht dat als je dan toch een hond onder de arm draagt, dat-ie-dan-maar- beter functioneel kan zijn... 


zó ontstonden de eerste honden van Chien a porter. Ik heb er uiteindelijk bijna 50 gemaakt, waaronder één Jack Russel op verzoek van een bijzondere collega. 


De grap was dat je ze draagt als een 'baguette', dus onder de oksel, met de riem hangend naar beneden. Ik heb de riem wel steeds gehandhaafd omdat dat zo verrekte handig is op t toilet..



En de riemen en halsbanden waren meestal ook échte dieren-spullen. Heb de markt in flitsende halsbanden wel leren kennen in die periode ;-)
Tot op de dag van vandaag geldt mijn garantie, dat ik nooit twee dezelfde zal maken
(daarom heb ik ook van elke hond een foto!) 




 Ik sluit niet uit dat er nog es een verschijnt, er liggen nog diverse 'geknipte' hondjes te wachten, maar... ach ja... zo gaan die dingen. 




de ideale prop r maar in schoudertas


Nou hou je vast, ik ga proberen een "how to" te schrijven voor deze tas. Het is geen simpele... Maar wie weet wil iemand m uitproberen aan de hand van deze beschrijving, weet ik meteen of ie werkt!!


De tas is in theorie aan twee zijnden te gebruiken, als je het allerlaatste afwerken een beetje netjes doet ;-). Dusz is het leuk om twee heel verschillende stoffen te gebruiken. Als je m voor het eerst maakt is het raadzaam om makkelijke stoffen te kiezen, katoen bijvoorbeeld, geen stretch of rafelige stof. Ook gebruik ik altijd stevige stoffen, het is een echt prop-tas, je wilt niet dat ie gaat kerven of "ophalen" als je m zwaar belast.
Het patroon ga ik later toevoegen.
In feite maak je twee tassen dus, een buitenkant en een binnenkant. Je ziet op de foto hierboven nog een koeie-printje, dat wordt het onmisbare vakje voor de mobiel. Verder wat kantjes en bandjes. Ik maak tegenwoordig vaak een paar lusjes in de bovenrand waar je bijvoorbeeld je fietssleutel aan kunt haken, of een paar leuke dingetjes aan kunt hangen. Kies een kleur garen die bij beide stoffen past. Contrasterend is heel leuk, maar dan moet je netjes werken. Je ziet uiteindelijk weinig van het garen, maar helemaal aan het eind stik je een sierrand langs het hengsel.

Zo ziet ie er uit al ie helemaal af is.... Nu de uitleg!

Je hebt twee patroon delen; deel 1: 'de tas zelf', deel 2: is 1/4 hengsel.
Je hebt ook twee kleuren stof; in dit voorbeeld stof A en stof B

Knip patroondeel 1 twee x uit uit stof A én twee x uit stof B 

Knip patroondeel 2 vier x uit stof A én vier x uit stof B



Eerst het hengsel.
Begin met het aan elkaar zetten van de vier delen hengsel uit stof A. Je stikt de langste kanten aaneen. Daarna bevestig je de vier korte kantjes aan elkaar. Doe hetzelfde met de 4 delen uit stof B. Je hebt nu de buitenkant en de voering van het hengsel af. Leg ze met de goede zijden op elkaar. Stik nu de lange zijden vast. Door het model kan je de stof niet helemaal glad trekken, dit geeft niet, stik gewoon netjes op 1 cm van de rand. let op de schuine stukjes blijven los!
Keer de lange tunnel die je hebt gekregen nu buitenste-buiten.

Zo, dat was stap 1!!


De voering.

Nu verder met de tas. Ik hou van een vakje voor mn mobiel. Bij het knippen van de stof voor dat vakje hou ik dus rekening met de maat van mijn toestel. Je kunt op dit moment nog kiezen of je misschien ook aan de buitenkant vakjes wilt (als je de tas aan twee zijden wilt gebruiken is dat aan te raden). Ik ga er even van uit dat je dit zonder verdere beschrijving kunt uitdokteren. Het is leuk om de zakjes een beetje te versieren met een bandje of een sierstiksel. Alle toevoegingen die je op de zijden van de tas wilt maken doe je nu. Strijkpatch er op? Borduursel?? This is the moment.
Zakjes er op?? Dat was stap 2!


De tas in elkaar zetten.

Dit is een vrij technisch stukje. Je bent inmiddels in het bezit van een hengsel, met de goede kant naar buiten, en vier x patroondeel 1, al dan niet versierd met zakjes ;-).

1. Leg tas-delen van stof A met de goede kant van de stof op elkaar. Stik de buitenrand van de tas. Let op, niet de schuine stukken!


2. Je bent toe aan de bandjes voor de sleutels en andere prullaria. Kies de bandjes en vouw ze dubbel. Leg de tas van stof A met de goede kant naar buiten. Leg de voering daar met de goede kant op. Nu plaats je de bandjes op de goede plek. Let op: de bandjes komen aan de buitenkant van de tas. Je ziet het lusje dus niet, dat ligt tussen de twee goede zijden. 

(illustratie)

Stik nu de halfronde opening. Let op: niet de schuine stukken, dat komt echt zo... En herhaal dit met de andere kant van de tas. Dus weer: Tas met stof A naar buiten vouwen, voering stof B er opleggen, evt. bandjes toevoegen en dan de halfronde opening stikken.


3. NU even opletten, we zijn toe aan de schuine stukken, hier gaat het vaak fout. Stik het hengsel (alleen stof A!!) aan de tas. Je moet hiervoor even de tas goed vouwen, dan zie je het beste welk deel aan welk andere deel vast moet!! Onthoudt steeds dat je het naadje aan de binnenkant van de tas wilt krijgen, dus steeds goede kanten van de stof op elkaar.

Gaat ie nog lekker? Je bent al ver over de helft!!


4. Je gaat nu het hengsel ook aan de binnnentas vastzetten. Om het voor jezelf makkelijk te maken vouw je nu eerst de tas helemaal 'goed'. De voering zit alleen nog aan de bovenkant vast, vouw m even netjes naar binnen. je kunt nu goed zien welk stukje van het hengsel vast moet aan welk deel van de voering. Speldt het desnoods even. Ik heb de tas al vaak gemaakt, maar ben op dit moment ook steeds aan het heen en weer vouwen!


5. Allright.  Nog drie naadjes en je tas is klaar. Vouw de tas helemaal binnenstebuiten. Leg de voering met de goede zijden op elkaar. Stik nu beide zijden vanaf het hengsel naar de bodem van de tas. LET OP: niet helemaal dichtnaaien, laat in het midden ca. 10 cm open!!!

6. Keer de tas nu door de opening. Er is nog een klein stukje open in de bodem van de voering. Dit moet even netjes, maar de naad komt hoe dan ook in zicht. Dat geeft niet, maar als je de tas ooit binnenstebuiten wilt dragen moet je hier even aandacht aanschenken. Stik de bodem dicht.

7. Vouw de tas zo netjes mogelijk in model. In feite issie klaar, maar ik vind het mooi om een naadje te stikken helemaal rondom het draag gedeelte van de tas, dus vanaf de bovenzijde, helemaal langs het hengsel (en dat dus twee keer, aan de voor en achterkant van de tas. Dit geeft je bovendien de mogelijkheid om de lusjes van lint naar de binnenkant of buitenkant te vouwen en even mee te stikken. Done??


KLAAR!!!!




Dit bericht al gezien?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...