kinderkamer

Er wordt bij ons thuis veel geknutseld, gekliederd en gemaakt. De kids zijn er gek op en ik maak dan ook graag 'dingen' met ze. Pas op, t is besmettelijk, voor je t weet beginnen de kleintjes ook te produceren en groeit je huis dicht!!
  
Vakantie Logboekjes:

deze zomer is er maar weinig reis-ruimte. En dus gaan we proberen de vakantie in een klein boekje te proppen. Een geode voorbereiding is het halve werk, dus al druk kaartjes uit de reisgids gekopieerd, spelletjes er in beschreven..... Ben heel benieuwd!


 
  
recycle krijtjes

zodra ik bedenk waar ik het tegenkwam zal ik de credits toeschrijven, want het is niet alleen een leuk klusje, maar ook zó nuttig! ;-)


op een dag is de bak met krijtjes een bak met stukjes, restjes en lege papiertjes... tijd om in te grijpen! 
Tijdens een interessant tvprogramma pulk  je alle papiertjes er af, breekt ze in stukjes....


....verdeelt ze over siliconen vormpjes....
In een oven van 110 graden laten smelten (ene kleur duurt langer dan de andere)


en na het stollen heb je recycle-krijtjes!!

                        Droedel-boekjes

Een van de lopende projecten in Kaat-plaza is het 'Droedelboekje'. Er rouleren drie boekjes tussen mij en de jongste twee Kaaten. Ik vind het een echte uitdaging om hen creatief te laten denken, en daar verzin ik dan ook van alles voor. Het droedel-boekje heeft stevig papier en een harde kaft. Mijn uiteindelijke bedoeling is dat de boekjes van kaft tot kaft volgekleurd en gekliederd worden, maar dat mag jaren duren bij wijze van spreken. Ik hoop dat je over een paar jaar dan de ontwikkeling van hun ideeen en ook teken en kleur vaardigheden kunt zien.... Maar goed, dát is de achterliggende gedachte, het Droedelen is gewoon heel erg leuk....


Hoe werkt het?
Je verzint een kleine 'opdracht' per pagina. Niet alle bladzijden ineens proberen te vullen, je zult merken dat wanneer je eenmaal droedelt je steeds betere ideeen krijgt! Soms is een vraag of een woord voldoende om de ander aan het tekenen te krijgen, maar wij maken ook wel kleurplaten voor elkaar.... 


Dan geef je het boekje door. Wij maken meestal een paar opdrachten tegelijk. Belangrijk is dat er géén druk op ligt. Als je een keer zin hebt blader je in het boekje en begint te tekenen daar waar je zin in hebt. Komt de tekening niet af, no problem, wellicht maakt een ander m voor je af.....


Toen ik de boekjes introduceerde had ik geen idee of het zou werken, maar dat doet het dus wél. De kinderen leveren steeds meer eigen opdrachten aan, ik kleur me soms gek!


De boekjes gaan mee naar de wachtkamer bij de tandarts, op vakantie, en ze slingeren in de huiskamer. Steeds vaker tref ik de kleine Kaaten aan gebogen over hun eigen of mijn droedelboek!
have fun!

Knuffel-kussen
Ik bedacht ze ooit voor Valentijn, maar ze doen t minstens zo goed bij een grote logeerpartij: 
Knuffelkussens. 

Werkwijze: zoek een leuke fleecedeken en was die op 40 graden. Knip er 2 even grote vierkanten uit. Naai die precies op elkaar. bijna helemaal dicht, op een klein stukje na. Keer binnenstebuiten en vul met zacht spul.  Naai nu t laatste stukje met de hand dicht. Klaar! 
(Fleece dekens zijn goed verkrijgbaar bij Blokker, Action en Zeeman. Ik gebruik zelf meestal de vulling van de Hema, maar je kunt ook de vulling van een hoofdkussen gebruiken) 


 Wel even samen met je kind "vol knuffelen" dat kussen, zo hebben ze jouw knuffels altijd bij zich, óók tijdens een logeerpartij!

vakantieboek
Voor de kleintjes is zes weken vakantie een heel eind. Om het wat overzichtelijker te maken (en te voorkomen dat ze steeds vragen: "Gaan we nou morgen weg??") heb ik in 2008 een vakantieboek gemaakt. Als basis een fotoalbum met 4 vakjes per pagina van de HEMA. En dan, met als uitgangspunt twee vakjes per dag, aan het werk!

Eén vakje voor wat aantekeningen, het volgende voor een souvenirtje. Of een foto, of een ansicht. Ook leuk voor grotere kinderen, als ze op kamp gaan of iets dergelijks, want je kunt er van alles in stoppen en meegeven!
En ze kunnen zelf natuurlijk puzzeltjes maken, kleurplaatjes, de mogelijkheden zijn eindeloos en aan het eind van de zomer heb je een prachtige herinnering!


zomerkist
Een variant op het vakantie-boek volgde in 2009. Voor twee van de kinderen vulde ik een wijnkistje met allerlei spullen. Een setje viltstiften en een kleurboek, ansichtkaarten met postzegel, opdrachtjes (wat zag je als eerste toen je wakker werd vanmorgen?), puzzeltjes en souvenirzakjes; lege celofaan zakjes met daarop een sticker, waarop de vindplaats en datum konden invullen. Het idee is dat ze daar zand, denneappels, entreekaartjes enz in verzamelen.
Aan het eind van de zomer heb je een kist vol verhalen
mega bellenblaas
Echt een topper voor elk tuinfeest. Men neme: 2 liter water, 100 gram suiker, 5-10 gram behangplak en 150 ml groene Dreft afwasmiddel. Los de suiker op in een deel van het water door het op te warmen. Meng dan in een teiltje alle ingredienten door elkaar. Even goed roeren en 24 uur laten staan. Knoop lussen van een katoenen draad. Leg die op de bodem van de teil en til ze er met twee handen uit zó dat er een open lus onstaat... Succes gegarandeerd. Wel buiten doen, door de suiker plakt t een beetje!! 


opklapbaar poppenhuisje
mijn moeder kwam ooit met het idee: een opklapbaar poppenhuisje. Ideaal voor op vakantie want het neemt nauwelijks ruimte in. Een doos met popjes en de meest noodzakelijke meubels en klaar ben je! 
Snijd uit zeer stevig karton precies gelijke vierkanten. (8 stuks) De maat (muren van het huis) kan je aanpassen aan de maat van de popjes. Bevestig de muren aan elkaar met duct-tape. doe dit volgens het harmonica principe, ze moeten laten nog kunnen scharnieren. Dus leg twee zijden plat op elkaar en vouw het tape om de buitenste zijden. Vouw de twee kanten open en dubbel en plak nu de andere kant vast, maar wederom de buitenzijde... Als je nu de twee kartonnen openvouwt kun je het tape in het midden samendrukken met een schaar bijvoorbeeld en krijg je een scharnier.... Kijk even goed naar de plaatjes, dan snap je t beter dan volgens mijn beschrijving denk ik.... 
Daarna: decoreren!! Ik gebruikte behang en plaatjes uit tijdschriften, maat alles kan, foto's, stof... Have fun!

Gebruik een paar losse vierkanten om te decoreren als vloer. monstertas
Je kunt een stoere jongen natuurlijk niet met een suffe tas de straat op sturen.... maar wél met een Monstertas. De tas heeft een rits in de buik, en er passen net een broodtrommel en een beker in... 
kasteel-bed
(volgt)7 opmerkingen:

 1. Ach je poppenhuis is echt cool!! Lekkere ruimtesbepaarder, je kan zo aan de slag bij Ikea!Ik mis het knippen en plakken en ted-de-ke... ik voel alleen nog maar een muisarm...piep!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw Kaat, wat een explosie van creativiteit. Ik moest ook erg lachen bij het zien van de knuffelboom, de geluksvogels, de monstertas etc. Ik word er erg blij van.
  Maar hoe doe je dat in hemelsnaam. Vier volle dagen werken, vier kinderen en dan dit nog..
  En ik weet dat je nog tijd overhoudt om kranten te lezen. Petje af! (misschien een goed idee respectpetjes om af te kunnen zetten)

  collega/mama catootje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kaat! je doet me iedere keer versteld staan met je creatieve ideeen! De droedelboekjes, de krijtjes, het poppenhuis, leuk leuk leuk!!! Ik ga er zeker een paar uitvoeren, allemaal lukt niet, maar ja, jij slaapt volgens mij niet ;-)!

  Dikke zoen, Margreet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is subliem! Doe maar verder. En ik geniet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Kaatje,

  Via google kwam ik op je blog terecht omdat ik wat inspiratie zocht om nieuwe dingetje te maken met mijn naaimasjien... En ik moet gewoon ff zeggen dat je een geweldig leuk blog hebt! Ik heb weer leuke inspiratie opgedaan, en toen ik onder het kopje "kinderkamer" keek werd ik helemaal vrolijk! Wat een leuk idee om zo'n vakantiekist te maken! Als mijn zoontje wat ouder is ga ik dit idee zeker overnemen!

  Nogmaals, echt een superblog, en ik zet het ook zeker bij mij internetfavorieten!

  Ga zo door!

  Groetjes,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een toffe ideetjes allemaal!!! Wauw! Hier kom ik nog vaak terug om inspiratie op te doen. Onze kindjes zijn pas 3 en 1 maar het begint al te kriebelen als ik dit moois hier allemaal zie :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf Kaat!! Ik vind t heel leuk om te lezen wat je van de site vindt... heb je suggesties? Ik hoor het graag!

Dit bericht al gezien?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...